Hopp til innhold

Afrikas Historie - Kapittel 4: Øst-Afrika og det sørlige Afrika før møtet med europeerne

Fra Wikiquote

Side 107:

  • "Enkelte fedriftsfolk, som masai, turkana og somali, hadde en desentralisert og demokratisk samfunnsordning."

Side 108:

  • "Kanskje den største forskjellen fra Vest-Afrika var at langdistansehandelen hadde et mye mindre omfang i øst og sør før 1800-tallet. Den lavere folketettheten gjorde at det var lenger mellom markedene, og at transportkosmadene ble større. Kameler var ikke aktuelle, og hesten var ukjent i det store tsetsebeltet på den sørlige savannen."

Side 109:

  • "Den tyske vitenskapsmannen Leo Frobenius skrev i 1906:
Da jeg nådde fram til Kasai og Sankuru, fant jeg landsbyer med flere kilometer lange hovedgater med rekker av palmetrær på begge sider. Husene var vakkert dekorert og forseggjort som små kunstverk. Alle menn bar elegante våpen av jern eller kobber med dekorerte klinger og herdede blad. Overalt kunne man se silke og fine stoffer, og hver kopp, hver pipe, hver skje var et stykke håndverksarbeid som kunne måle seg med de beste produkter fra Europa."

Side 116:

  • "Utviklingen på den sørlige savannen - med vandring av herskerætter, folkeblanding, kulturelle nydannelser som et resultat av bade ytre lån og indre oppfinnelser og en dynamisk politisk utvikling - viser hvor misvisende det er å forestille seg det førkoloniale Afrika som en samling «stammer» med en gitt, «tradisjonell» kultur."