Wikiquote:Tinget

Fra Wikiquote
Hopp til navigering Hopp til søk
Stoltebuell Thingplatz in Gulde.jpg


TINGET

Lurer du på noe? Har du et forslag eller tanker om Wikiquote å komme med? Her kan du diskutere med andre Wikiquotere. Legg til et nytt emne nederst på siden (et tips er å bruke «+»-/«Nytt emne»-knappen i toppmenyen på siden; da skjer dette automatisk).

Archive
Arkiv

2005
BotmeldingerStandardisering av artikler[rediger]

Jeg har ikke vært lenge på Wikiquote, men har bemerket meg at artikler ikke er oppsatt likt. Hvordan ønsker vi at artiklene våre skal se ut?

Tar frem noen artikler som jeg har kommet over:

Personlig synes jeg sistnevnte ser best ut. Mvh Fredrifj 7. aug 2008 kl. 21:00 (CEST)

Personlig syns jeg at Wikiquote:Stilmanual er riktig sted å sjekke hvordan ting bør se ut ;) Laaknor 9. aug 2008 kl. 14:46 (CEST)
Hehe poeng, men siden er uoversatt og uferdig:) Mvh Fredrifj 9. aug 2008 kl. 15:40 (CEST)
Hva selve siteringen angår, kan det være greit å se på Wikipedias sider om sitering, Bruk av understreking, fet skrift, kursiv og anførselstegn, og jeg tenker at spesielt det med anførselstegn er viktig. Mange av sitatene her på WQ har bare kursiv tekst, når teksten egentlig bør være vanlig men inne i anførselstegnene « og ».
Syns forøvrig både Kjetil André Aamodt og Leonardo da Vinci er sånn det bør være, med ordentlige overskrifter. --Torstein 11. aug 2008 kl. 15:22 (CEST)
Siden vi først snakker om anførseltegn - la dem inn, jeg. De ligger nå som valg øverst slik at man lett får dem inn i teksten. Laaknor 13. aug 2008 kl. 19:50 (CEST)

Ny hovedside[rediger]

Jeg prøvde for noen måneder siden å skifte forsiden vår slik at den lignet på den slovenske, som jeg syns var ganske flott. Forsøket mitt gikk ikke, mest fordi jeg ikke er kongen på css. Hvis dere har lyst og peiling kan dere ta en titt på Hovedside/Ny. --Torstein 13. aug 2008 kl. 22:29 (CEST)

For at det skal fungere, må du kopiere css-koden under «Main page design» fra sk:Redaktor:Kandy_Talbot/MainCommon.css over til MediaWiki:Common.css (husk å oppfriske siden). Dessuten må du kopiere bildene som er brukt (se filnavnene i koden) over til no.wikiquote.org, ettersom de bare ligger på sk.wikiquote.org, ikke på Commons. Kåre-Olav 31. jan 2009 kl. 14:22 (CET)
Takk for tipset. Det begynner å se ganske bra ut nå, syns jeg. ;) --Torstein 5. feb 2009 kl. 22:42 (CET)

Flytte til nb.wikiquote.org?[rediger]

Hva er holdninga til å flytte til nb.wikiquote.org? ZorroIII 24. jan 2009 kl. 16:48 (CET)

Min holdning er å følge wikipedia på dette. Er ikke stort nok community til å ha noen egentlige meninger her. Laaknor 24. jan 2009 kl. 17:33 (CET)
Støtter Laaknor her. Vi bør følge wikipedia, pga vi er for små. Mvh Fredrifj 26. jan 2009 kl. 18:49 (CET)
Jeg er sterkt uenig. Det har ikke vært noen avstemninger på om no.wq er en spesifikk bokmålsside (jeg har hvertfall ikke fått det med meg). Det ligger en del sider her med nynorsk tekst (eks Are Kalvø og Ragnar Hovland). Og er det noe som er meningsløst så er det å «oversette» nynorsk til bokmål. Det bør heller opprettes en egen nb-wq, for spesielt interesserte, hvis det i det hele tatt skulle være nødvendig å ha det. --Torstein 26. jan 2009 kl. 22:39 (CET)
Da det finnes en egen nynorsk wikiquote, så er det å anta at denne er på bokmål. Interwiki-lenkene hit fører også til «Norsk (bokmål)». Laaknor 27. jan 2009 kl. 20:59 (CET)
Det er å anta, men da blir antagelsen feil. Som sagt så har det ikke vært noen egen avgjørelse for det, så man burde i grunn anta at dette ikke er noen norsk-spesifikk side. At det står på iw-lenkene betyr heller ikke at vi er nødt til å føye oss etter de. --Torstein 28. jan 2009 kl. 06:34 (CET)

En sletteside[rediger]

Slik det er nå, har Wikiquote to slettesider. Dette fikses, slik at det bare blir en.

eller

Det er også to introduksjonsmaler. Man bør velge en av disse, noe som godt kan skje uavhengig av hvilken side vi velger. MVH 3s 24. apr 2009 kl. 12:31 (CEST)

For min del syns jeg det bare er å ta en av dem å gjøre til omdirigering til den andre. no.Wikiquote har ikke så stort miljø at det er mye som behøver å diskuteres (vi får heller endre på malene og flytte om litt i etterkant hvis det blir veldig feil). Har ingen preferanser for noen av navnene til slettesider. Laaknor 24. apr 2009 kl. 15:40 (CEST)
Da gjorde jeg «Slett» til omdirigeringsside til «Sletting» og utvidet den ene malen litt. 3s 24. apr 2009 kl. 15:54 (CEST)
Ser greit ut, det ja. De har ikke vært så mye brukt, slettesidene. --Torstein 24. apr 2009 kl. 16:03 (CEST)

Hurtigsletting[rediger]

Kan en administrator ta en kikk på Kategori:Sider som er foreslått raskt slettet? Mvh. Marius2 11. feb 2010 kl. 18:42 (CET)

Mal:Reg-velkommen[rediger]

Har nå endret Mal:Reg-velkommen. Har her rett og slett kopiert Wikipedias mal, og endret den slik at den passer til Wikiquote. Men er ikke sikker på om alt ble korrekt. Lurer derfor på om noen kan se over malen slik den er nå? Mvh. Marius2 9. mar 2010 kl. 17:51 (CET)

Nytt emne[rediger]

Hvorfor er det ikke mulighet for å trykke på en «Nytt emne»-knapp («+»-knapp på den «gamle versjonen») for å lage nye emner her på Tinget, slik det er på Wikipedia:Tinget? Eller, det er en «SKRIV EN KOMMENTAR»-knapp på siden, men den er ikke inkludert i toppmenyen. Mvh. Marius2 9. mar 2010 kl. 17:51 (CET)

Har oppdatert MediaWiki:Monobook.js så den er helt lik WP sin nå. Håper det vil hjelpe, men jeg er ikke helt sikker. Vi får se. --Torstein 10. mar 2010 kl. 19:41 (CET)
Det hjalp, ser bra ut :) Er det mulig å flytte «rediger»-knappen inntil seksjonstittel, slik som på Wikipedia (se diskusjon på Wikipedia her)? Mvh. Marius2 15. mar 2010 kl. 16:30 (CET)
Jeg la inn __NEWSECTIONLINK__ øverst på siden. V85 16. mar 2010 kl. 17:57 (CET)
For å flytte seksjonsredigering: Det er bare å importere w:MediaWiki:Change-editlink.js. (Du må ha adminstatus for å gjøre det: Enten legg den inn som et eget javascript som hver enkelt kan importere, eventuelt legg det inn i commons.js for at alle skal kunne bruke det.) V85 16. mar 2010 kl. 17:56 (CET)

Opphavsrett[rediger]

Dette er gjerne et tåpelig spørsmål, men jeg fant ikke en link til noe informasjon om dette her: Hvordan stiller Wikiquote seg med tanke på opphavsrett? De færreste som har sitater av seg her inne er døde, så sånn sett er det de har produsert fremdeles beskyttet av opphavsretten. Eller bruker vi et slags fair use argument? Det hadde jo vært passende om det var «sitatretten» som gav det opphavsrettslige til Wikisitat. ;-) V85 14. mar 2010 kl. 20:25 (CET)

Detta är ett mycket intressant spörsmål och något som jag, som är verksam på svenska Wikiquote, också har funderat på. Tydligt är att det skiljer sig ganska mycket mellan olika språkversioner. Svenska Wikiquote har inga regler alls medan tyska Wikiquote har mycket hårda regler angående källhänvisning och begränsande av "ofria citat". Se till exempel de:Wikiquote:Urheberrechte beachten. Diupwijk 17. mar 2010 kl. 17:11 (CET)

Get involved in Wikipedia 15![rediger]

This is a message from the Wikimedia Foundation. Translations are available.

International-Space-Station wordmark blue.svg

As many of you know, January 15 is Wikipedia’s 15th Birthday!

People around the world are getting involved in the celebration and have started adding their events on Meta Page. While we are celebrating Wikipedia's birthday, we hope that all projects and affiliates will be able to utilize this celebration to raise awareness of our community's efforts.

Haven’t started planning? Don’t worry, there’s lots of ways to get involved. Here are some ideas:

Everything is linked on the Wikipedia 15 Meta page. You’ll find a set of ten data visualization works that you can show at your events, and a list of all the Wikipedia 15 logos that community members have already designed.

If you have any questions, please contact Zachary McCune or Joe Sutherland.

Thanks and Happy nearly Wikipedia 15!
-The Wikimedia Foundation Communications team

Posted by the MediaWiki message delivery, 18. des. 2015 kl. 21:59 (CET) • Hjelp til med å oversette til ditt språkHjelp[svar]

Password Strength RFC[rediger]

Hei

Vi har stertet en RFC på Meta for å øke kravene til brukerpassord for brukere med adgang til å redigere MediaWiki:Common.js, ha adgang til Checkuser og/ eller til Oversight.

Denne typen konti får tilgang til følsomme områder av våre nettsteder, og kan gjøre stor skade i feil hender. Kravet er for øyeblikket at passordet er minimum en bokstav langt. vi vil foretrekke å gjøre om dette til at passordet må være minimum 8 bokstaver/tegn og i tillegg ikke være et av de mest vanlig brukte.

By increasing requirements on passwords for accounts with high levels of access, we hope to make Wikimedia wikis more secure for everyone. Please read the full text of the proposal here, and make your voice heard at the RFC.

Takk

(på vegne av WMFs sikkerhetsteam) BWolff (WMF) (diskusjon) 21. des. 2015 kl. 09:12 (CET)

Delivered using the distribution list[svar]

VisualEditor News #6—2015[rediger]

Elitre (WMF), 25. des. 2015 kl. 01:06 (CET)[svar]

2016 WMF Strategy consultation[rediger]

Hjelp til med å oversette til ditt språk

Hello, all.

The Wikimedia Foundation (WMF) has launched a consultation to help create and prioritize WMF strategy beginning July 2016 and for the 12 to 24 months thereafter. This consultation will be open, on Meta, from 18 January to 26 February, after which the Foundation will also use these ideas to help inform its Annual Plan. (More on our timeline can be found on that Meta page.)

Your input is welcome (and greatly desired) at the Meta discussion, 2016 Strategy/Community consultation.

Apologies for English, where this is posted on a non-English project. We thought it was more important to get the consultation translated as much as possible, and good headway has been made there in some languages. There is still much to do, however! We created m:2016 Strategy/Translations to try to help coordinate what needs translation and what progress is being made. :)

If you have questions, please reach out to me on my talk page or on the strategy consultation's talk page or by email to mdennis@wikimedia.org.

I hope you'll join us! Maggie Dennis via MediaWiki message delivery (diskusjon) 18. jan. 2016 kl. 20:07 (CET)[svar]

Wikimedias høydepunkter, desember 2015[rediger]

Her er høydepunktene fra Wikimedia-bloggen i desember 2015.
Wikimedia Foundation RGB logo with text.svg
About · Subscribe · Distributed via MassMessage (wrong page? Correct it here), 26. jan. 2016 kl. 21:21 (CET)

VisualEditor News #1—2016[rediger]

Elitre (WMF), 26. feb. 2016 kl. 20:21 (CET)[svar]

Høydepunkter fra Wikimedia, januar 2016[rediger]

Her er høydepunktene fra Wikimedia-bloggen i januar 2016.
Wikimedia Foundation RGB logo with text.svg
About · Subscribe · Distributed via MassMessage (wrong page? Correct it here), 29. feb. 2016 kl. 21:45 (CET)

Høydepunkter fra Wikimedia, februar 2016[rediger]

Her er høydepunktene fra Wikimedia-bloggen i februar 2016.
Wikimedia Foundation RGB logo with text.svg
About · Subscribe · Distributed via MassMessage (wrong page? Correct it here), 22. mar. 2016 kl. 20:10 (CET)

Open Call for Individual Engagement Grants[rediger]

IEG barnstar 2.png

Hjelp til med å oversette til ditt språk:

Greetings! The Individual Engagement Grants (IEG) program is accepting proposals until April 12th to fund new tools, research, outreach efforts, and other experiments that enhance the work of Wikimedia volunteers. Whether you need a small or large amount of funds (up to $30,000 USD), IEGs can support you and your team’s project development time in addition to project expenses such as materials, travel, and rental space.

With thanks, I JethroBT (WMF) 31. mar. 2016 kl. 17:47 (CEST)[svar]

Server switch 2016[rediger]

Wikimedia Foundation kommer til å teste sitt nyeste datasenter i Dallas. Dette vil sikre at Wikipedia og andre Wikimedia-wikier vil fortsette å fungere selv etter en katastrofe. For å passe på at alt fungerer som det skal, kommer Wikimedias teknologiavdeling til å utføre en planlagt test. Denne testen vil teste om det er mulig å bytte fra et datasenter til et annet uten store problemer. Det vil kreve mye arbeid for å forberede testen og fikse eventuelle problemer.

De vil flytte all trafikk over til det nye datasenteret tirsdag 19. april.
torsdag 21. april kommer de til å flytte trafikken tilbake til det primære datasenteret.

Dessverre, grunnet noen begrensninger i MediaWiki, må alle redigering i løpet av disse to byttene måtte stoppe. Vi beklager eventuelle forstyrrelser og problemer dette vil skape, og skal prøve å forhindre dette så mye som mulig i fremtiden.

Du vil kunne lese, men ikke redigere, alle wikiene i et kort tidsrom.

 • Du vil ikke kunne redigere artikler i et tidrom på cirka 15 til 30 minutter tirsdag 19. april og torsdag 21. april, fra klokken 14:00 UTC/GMT (16:00 CEST, 10:00 EDT, 07:00 PDT).
 • Hvis du prøver å redigere eller lagre sider i dette tidsrommet, så vil en feilmelding dukke opp. Vi håper og tror at ingen redigeringer vil gå tapt i disse minuttene, men vi kan ikke garantere noe. Hvis du ser feilmeldingen, vent inntil alt er tilbake som normalt. Deretter skal du kunne redigere som vanlig igjen. Men vi anbefaler at du lagrer en kopi av arbeidet ditt, for sikkerhets skyld.

Andre ting verdt å nevne:

 • Bakgrunnsjobber kan ta lengre tid og noen kan bli avbrutt eller terminert. Røde lenker vil ikke bli oppdatert like fort som normalt. Hvis du lager en artikkel som er lenket til et annet sted, så vil lenken være rød lengre enn vanlig. Noen script som tar lang tid på kjøre vil bli stoppet.
 • Det vil være en kodefrys i uken som inneholder 18. april. Ingen ikke-essensielle kodeutrullinger vil finne sted.

Denne testen var opprinnelig planlangt utført den 22. mars. 19. april og 21. april er de nye datoene. Du kan lese planen på wikitech.wikimedia.org. De vil poste eventuelle endringer i den planen. Det vil komme flere varsler angående dette. Vennligst del denne informasjonen med samfunnet ditt. /Johan (WMF) (diskusjon) 18. apr. 2016 kl. 00:27 (CEST)[svar]

Høydepunkter fra Wikimedia, mars 2016[rediger]

Her er høydepunktene fra Wikimedia-bloggen fra mars 2016.
Wikimedia Foundation RGB logo with text.svg
About · Subscribe · Distributed via MassMessage (wrong page? Correct it here), 22. apr. 2016 kl. 21:18 (CEST)

Høydepunkter fra Wikimedia, april 2016[rediger]

Her er de viktigste postene fra highlights fra Wikimedia bloggen fra april 2016.
Wikimedia Foundation RGB logo with text.svg
About · Subscribe · Distributed via MassMessage (wrong page? Correct it here), 27. mai 2016 kl. 00:21 (CEST)

Compact Links coming soon to this wiki[rediger]

Hjelp til med å oversette til ditt språk

Screenshot of Compact Language Links interlanguage list

Hello, I wanted to give a heads up about an upcoming feature for this wiki, which you may already seen in the latest issue of Tech News. Compact Language Links has been available as a beta-feature on all Wikimedia wikis since 2014. With compact language links enabled, users are shown a much shorter list of languages on the interlanguage link section of an article (see image). This will be enabled as a feature in the coming week for all users, which can be turned on or off using a preference setting. We look forward to your feedback and please do let us know if you have any questions. Details about Compact Language Links can be read in the project documentation.

Due to the large scale enablement of this feature, we have had to use MassMessage for this announcement and as a result it is only written in English. We will really appreciate if this message can be translated for other users of this wiki. Thank you. On behalf of the Wikimedia Language team: Runa Bhattacharjee (WMF) (talk) 24. jun. 2016 kl. 16:01 (CEST)[svar]

Compact Language Links enabled in this wiki today[rediger]

Hjelp til med å oversette til ditt språk

Screenshot of Compact Language Links interlanguage list

Compact Language Links has been available as a beta-feature on all Wikimedia wikis since 2014. With compact language links enabled, users are shown a much shorter list of languages on the interlanguage link section of an article (see image). Based on several factors, this shorter list of languages is expected to be more relevant for them and valuable for finding similar content in a language known to them. More information about compact language links can be found in the documentation.

From today onwards, compact language links has been enabled as the default listing of interlanguage links on this wiki. However, using the button at the bottom, you will be able to see a longer list of all the languages the article has been written in. The setting for this compact list can be changed by using the checkbox under User Preferences -> Appearance -> Languages

The compact language links feature has been tested extensively by the Wikimedia Language team, which developed it. However, in case there are any problems or other feedback please let us know on the project talk page. It is to be noted that on some wikis the presence of an existing older gadget that was used for a similar purpose may cause an interference for compact language list. We would like to bring this to the attention of the admins of this wiki. Full details are on this phabricator ticket (in English).

Due to the large scale enablement of this feature, we have had to use MassMessage for this announcement and as a result it is only written in English. We will really appreciate if this message can be translated for other users of this wiki. Thank you. On behalf of the Wikimedia Language team: Runa Bhattacharjee (WMF) (talk)-28. jun. 2016 kl. 06:21 (CEST)[svar]

Editing News #2—2016[rediger]

m:User:Elitre (WMF), 3. jul. 2016 kl. 19:20 (CEST)[svar]

Open call for Project Grants[rediger]

IEG barnstar 2.png

Hjelp til med å oversette til ditt språk:

Greetings! The Project Grants program is accepting proposals from July 1st to August 2nd to fund new tools, research, offline outreach (including editathon series, workshops, etc), online organizing (including contests), and other experiments that enhance the work of Wikimedia volunteers.
Whether you need a small or large amount of funds, Project Grants can support you and your team’s project development time in addition to project expenses such as materials, travel, and rental space.
Also accepting candidates to join the Project Grants Committee through July 15.
With thanks, I JethroBT (WMF) 5. jul. 2016 kl. 17:25 (CEST)[svar]

Save/Publish[rediger]

Whatamidoing (WMF) (talk) 9. aug. 2016 kl. 20:03 (CEST)[svar]

RevisionSlider[rediger]

Birgit Müller (WMDE) 12. sep. 2016 kl. 17:08 (CEST)[svar]

Grants to improve your project[rediger]

Hjelp til med å oversette til ditt språk:

Greetings! The Project Grants program is currently accepting proposals for funding. There is just over a week left to submit before the October 11 deadline. If you have ideas for software, offline outreach, research, online community organizing, or other projects that enhance the work of Wikimedia volunteers, start your proposal today! Please encourage others who have great ideas to apply as well. Support is available if you want help turning your idea into a grant request.

I JethroBT (WMF) (talk) 30. sep. 2016 kl. 22:10 (CEST)[svar]

Creative Commons 4.0[rediger]

Hei! Jeg skriver på vegne av Wikimedia Foundation for å be om feedback vedrørende et forslag om å flytte alle lisensierte CC BY-SA 3.0 filer til enCC BY-SA 4.0 lisens over alle Wikimedia prosjekter. Konsultasjonen er berammet til å vare fra 5. oktober og til 8. november. Vi håper å få en bred samling av synspunkter og meninger. Hvis du er interessert, ber jeg deg vennligst om å delta i diskusjonen på Meta-Wiki. Joe Sutherland (talk) 6. okt. 2016 kl. 03:08 (CEST)[svar]

Editing News #3—2016[rediger]

15. okt. 2016 kl. 19:49 (CEST)

Password reset[rediger]

I apologise that this message is in English. ⧼Centralnotice-shared-help-translate⧽

We are having a problem with attackers taking over wiki accounts with privileged user rights (for example, admins, bureaucrats, oversighters, checkusers). It appears that this may be because of weak or reused passwords.

Community members are working along with members of multiple teams at the Wikimedia Foundation to address this issue.

In the meantime, we ask that everyone takes a look at the passwords they have chosen for their wiki accounts. If you know that you've chosen a weak password, or if you've chosen a password that you are using somewhere else, please change those passwords.

Select strong passwords – eight or more characters long, and containing letters, numbers, and punctuation. Joe Sutherland (diskusjon) / MediaWiki message delivery (diskusjon) 14. nov. 2016 kl. 00:59 (CET)[svar]

Adding to the above section (Password reset)[rediger]

Please accept my apologies - that first line should read "Help with translations!". Joe Sutherland (WMF) (talk) / MediaWiki message delivery (diskusjon) 14. nov. 2016 kl. 01:11 (CET)[svar]

New way to edit wikitext[rediger]

James Forrester (Product Manager, Editing department, Wikimedia Foundation) --14. des. 2016 kl. 20:31 (CET)[svar]

Review of initial updates on Wikimedia movement strategy process[rediger]

Note: Apologies for cross-posting and sending in English. Message is available for translation on Meta-Wiki.

The Wikimedia movement is beginning a movement-wide strategy discussion, a process which will run throughout 2017. For 15 years, Wikimedians have worked together to build the largest free knowledge resource in human history. During this time, we've grown from a small group of editors to a diverse network of editors, developers, affiliates, readers, donors, and partners. Today, we are more than a group of websites. We are a movement rooted in values and a powerful vision: all knowledge for all people. As a movement, we have an opportunity to decide where we go from here.

This movement strategy discussion will focus on the future of our movement: where we want to go together, and what we want to achieve. We hope to design an inclusive process that makes space for everyone: editors, community leaders, affiliates, developers, readers, donors, technology platforms, institutional partners, and people we have yet to reach. There will be multiple ways to participate including on-wiki, in private spaces, and in-person meetings. You are warmly invited to join and make your voice heard.

The immediate goal is to have a strategic direction by Wikimania 2017 to help frame a discussion on how we work together toward that strategic direction.

Regular updates are being sent to the Wikimedia-l mailing list, and posted on Meta-Wiki. Beginning with this message, monthly reviews of these updates will be sent to this page as well. Sign up to receive future announcements and monthly highlights of strategy updates on your user talk page.

Here is a review of the updates that have been sent so far:

More information about the movement strategy is available on the Meta-Wiki 2017 Wikimedia movement strategy portal.

Posted by MediaWiki message delivery on behalf of the Wikimedia Foundation, 15. feb. 2017 kl. 21:31 (CET) • Hjelp til med å oversette til ditt språkGet help

Overview #2 of updates on Wikimedia movement strategy process[rediger]

Note: Apologies for cross-posting and sending in English. This message is available for translation on Meta-Wiki.

As we mentioned last month, the Wikimedia movement is beginning a movement-wide strategy discussion, a process which will run throughout 2017. This movement strategy discussion will focus on the future of our movement: where we want to go together, and what we want to achieve.

Regular updates are being sent to the Wikimedia-l mailing list, and posted on Meta-Wiki. Each month, we are sending overviews of these updates to this page as well. Sign up to receive future announcements and monthly highlights of strategy updates on your user talk page.

Here is a overview of the updates that have been sent since our message last month:

More information about the movement strategy is available on the Meta-Wiki 2017 Wikimedia movement strategy portal.

Posted by MediaWiki message delivery on behalf of the Wikimedia Foundation, 9. mar. 2017 kl. 20:43 (CET) • Hjelp til med å oversette til ditt språkGet help

We invite you to join the movement strategy conversation (now through April 15)[rediger]

18. mar. 2017 kl. 06:09 (CET)

Start of the 2017 Wikimedia Foundation Board of Trustees elections[rediger]

Please accept our apologies for cross-posting this message. This message is available for translation on Meta-Wiki.

Wikimedia-logo black.svg

On behalf of the Wikimedia Foundation Elections Committee, I am pleased to announce that self-nominations are being accepted for the 2017 Wikimedia Foundation Board of Trustees Elections.

The Board of Trustees (Board) is the decision-making body that is ultimately responsible for the long-term sustainability of the Wikimedia Foundation, so we value wide input into its selection. More information about this role can be found on Meta-Wiki. Please read the letter from the Board of Trustees calling for candidates.

The candidacy submission phase will last from April 7 (00:00 UTC) to April 20 (23:59 UTC).

We will also be accepting questions to ask the candidates from April 7 to April 20. You can submit your questions on Meta-Wiki.

Once the questions submission period has ended on April 20, the Elections Committee will then collate the questions for the candidates to respond to beginning on April 21.

The goal of this process is to fill the three community-selected seats on the Wikimedia Foundation Board of Trustees. The election results will be used by the Board itself to select its new members.

The full schedule for the Board elections is as follows. All dates are inclusive, that is, from the beginning of the first day (UTC) to the end of the last.

 • April 7 (00:00 UTC) – April 20 (23:59 UTC) – Board nominations
 • April 7 – April 20 – Board candidates questions submission period
 • April 21 – April 30 – Board candidates answer questions
 • May 1 – May 14 – Board voting period
 • May 15–19 – Board vote checking
 • May 20 – Board result announcement goal

In addition to the Board elections, we will also soon be holding elections for the following roles:

 • Funds Dissemination Committee (FDC)
  • There are five positions being filled. More information about this election will be available on Meta-Wiki.
 • Funds Dissemination Committee Ombudsperson (Ombuds)
  • One position is being filled. More information about this election will be available on Meta-Wiki.

Please note that this year the Board of Trustees elections will be held before the FDC and Ombuds elections. Candidates who are not elected to the Board are explicitly permitted and encouraged to submit themselves as candidates to the FDC or Ombuds positions after the results of the Board elections are announced.

More information on this year's elections can be found on Meta-Wiki. Any questions related to the election can be posted on the election talk page on Meta-Wiki, or sent to the election committee's mailing list, board-elections(at)wikimedia.org.

On behalf of the Election Committee,
Katie Chan, Chair, Wikimedia Foundation Elections Committee
Joe Sutherland, Community Advocate, Wikimedia Foundation

Posted by MediaWiki message delivery on behalf of the Wikimedia Foundation Elections Committee, 7. apr. 2017 kl. 05:37 (CEST) • Hjelp til med å oversette til ditt språkGet help

Read-only mode for 20 to 30 minutes on 19 April and 3 May[rediger]

MediaWiki message delivery (diskusjon) 11. apr. 2017 kl. 19:34 (CEST)[svar]

Voting has begun in 2017 Wikimedia Foundation Board of Trustees elections[rediger]

3. mai 2017 kl. 21:15 (CEST)

Beta Feature Two Column Edit Conflict View[rediger]

Birgit Müller (WMDE) 8. mai 2017 kl. 16:41 (CEST)[svar]

Editing News #1—2017[rediger]

12. mai 2017 kl. 20:05 (CEST)

RevisionSlider[rediger]

Birgit Müller (WMDE) 16. mai 2017 kl. 16:44 (CEST)[svar]

Join the next cycle of Wikimedia movement strategy discussions (underway until June 12)[rediger]

16. mai 2017 kl. 23:08 (CEST)

Start of the 2017 Wikimedia Foundation Funds Dissemination Committee elections[rediger]

23. mai 2017 kl. 23:05 (CEST)

Columns for references[rediger]

17. jul. 2017 kl. 21:26 (CEST)

Improved search in deleted pages archive[rediger]

Hjelp til med å oversette til ditt språk

During Wikimedia Hackathon 2016, the Discovery team worked on one of the items on the 2015 community wishlist, namely enabling searching the archive of deleted pages. This feature is now ready for production deployment, and will be enabled on all wikis, except Wikidata.

Right now, the feature is behind a feature flag - to use it on your wiki, please go to the Special:Undelete page, and add &fuzzy=1 to the URL, like this: https://test.wikipedia.org/w/index.php?title=Special%3AUndelete&fuzzy=1. Then search for the pages you're interested in. There should be more results than before, due to using ElasticSearch indexing (via the CirrusSearch extension).

We plan to enable this improved search by default on all wikis soon (around August 1, 2017). If you have any objections to this - please raise them with the Discovery team via email or on this announcement's discussion page. Like most Mediawiki configuration parameters, the functionality can be configured per wiki. Once the improved search becomes the default, you can still access the old mode using &fuzzy=0 in the URL, like this: https://test.wikipedia.org/w/index.php?title=Special%3AUndelete&fuzzy=0

Please note that since Special:Undelete is an admin-only feature, this search capability is also only accessible to wiki admins.

Takk! CKoerner (WMF) (talk) 25. jul. 2017 kl. 20:39 (CEST)[svar]

Accessible editing buttons[rediger]

--Whatamidoing (WMF) (talk) 27. jul. 2017 kl. 18:56 (CEST)[svar]

New print to pdf feature for mobile web readers[rediger]

CKoerner (WMF) (talk) 20. nov. 2017 kl. 23:07 (CET)[svar]

Editing News #1—2018[rediger]

2. mar. 2018 kl. 21:56 (CET)

AdvancedSearch[rediger]

Birgit Müller (WMDE) 7. mai 2018 kl. 16:53 (CEST)[svar]

Update on page issues on mobile web[rediger]

CKoerner (WMF) (talk) 12. jun. 2018 kl. 22:58 (CEST)[svar]

Global preferences are available[rediger]

10. jul. 2018 kl. 21:19 (CEST)

New user group for editing sitewide CSS / JS[rediger]

Editing of sitewide CSS/JS is only possible for interface administrators from now[rediger]

(Hjelp til med å oversette til ditt språk)

Hi all,

as announced previously, permission handling for CSS/JS pages has changed: only members of the interface-admin (Grensesnittadministratorer) group, and a few highly privileged global groups such as stewards, can edit CSS/JS pages that they do not own (that is, any page ending with .css or .js that is either in the MediaWiki: namespace or is another user's user subpage). This is done to improve the security of readers and editors of Wikimedia projects. More information is available at Creation of separate user group for editing sitewide CSS/JS. If you encounter any unexpected problems, please contact me or file a bug.

Thanks!
Tgr (talk) 27. aug. 2018 kl. 14:40 (CEST) (via global message delivery)[svar]

Read-only mode for up to an hour on 12 September and 10 October[rediger]

6. sep. 2018 kl. 15:33 (CEST)

The Community Wishlist Survey[rediger]

30. okt. 2018 kl. 12:06 (CET)

Editing News #2—2018[rediger]

2. nov. 2018 kl. 15:17 (CET)

Change coming to how certain templates will appear on the mobile web[rediger]

CKoerner (WMF) (talk) 13. nov. 2018 kl. 20:35 (CET)[svar]

Community Wishlist Survey vote[rediger]

22. nov. 2018 kl. 19:13 (CET)

Advanced Search[rediger]

Johanna Strodt (WMDE) (talk) 26. nov. 2018 kl. 12:03 (CET)[svar]

New Wikimedia password policy and requirements[rediger]

CKoerner (WMF) (talk) 6. des. 2018 kl. 21:03 (CET)[svar]

Invitation from Wiki Loves Love 2019[rediger]

Hjelp til med å oversette til ditt språk

WLL Subtitled Logo (transparent).svg

Love is an important subject for humanity and it is expressed in different cultures and regions in different ways across the world through different gestures, ceremonies, festivals and to document expression of this rich and beautiful emotion, we need your help so we can share and spread the depth of cultures that each region has, the best of how people of that region, celebrate love.

Wiki Loves Love (WLL) is an international photography competition of Wikimedia Commons with the subject love testimonials happening in the month of February.

The primary goal of the competition is to document love testimonials through human cultural diversity such as monuments, ceremonies, snapshot of tender gesture, and miscellaneous objects used as symbol of love; to illustrate articles in the worldwide free encyclopedia Wikipedia, and other Wikimedia Foundation (WMF) projects.

The theme of 2019 iteration is Celebrations, Festivals, Ceremonies and rituals of love.

Sign up your affiliate or individually at Participants page.

To know more about the contest, check out our Commons Page and FAQs

There are several prizes to grab. Hope to see you spreading love this February with Wiki Loves Love!

Kind regards,

Wiki Loves Love Team

Imagine... the sum of all love!

--MediaWiki message delivery (diskusjon) 27. des. 2018 kl. 11:13 (CET)[svar]

FileExporter beta feature[rediger]

Johanna Strodt (WMDE) 14. jan. 2019 kl. 10:41 (CET)[svar]

No editing for 30 minutes on 17 January[rediger]

You will not be able to edit the wikis for up to 30 minutes on 17 January 07:00 UTC. This is because of a database problem that has to be fixed immediately. You can still read the wikis. Some wikis are not affected. They don't get this message. You can see which wikis are not affected on this page. Most wikis are affected. The time you can not edit might be shorter than 30 minutes. /Johan (WMF)

16. jan. 2019 kl. 19:52 (CET)

Talk to us about talking[rediger]

Trizek (WMF) 21. feb. 2019 kl. 16:01 (CET)[svar]

Read-only mode for up to 30 minutes on 11 April[rediger]

8. apr. 2019 kl. 12:56 (CEST)

Wikimedia Foundation Medium-Term Plan feedback request[rediger]

Hjelp til med å oversette til ditt språk

The Wikimedia Foundation has published a Medium-Term Plan proposal covering the next 3–5 years. We want your feedback! Please leave all comments and questions, in any language, on the talk page, by April 20. Takk! Quiddity (WMF) (talk) 12. apr. 2019 kl. 19:35 (CEST)[svar]

Editing News #1—July 2019[rediger]

23. jul. 2019 kl. 20:32 (CEST)

Update on the consultation about office actions[rediger]

Hello all,

Last month, the Wikimedia Foundation's Trust & Safety team announced a future consultation about partial and/or temporary office actions. We want to let you know that the draft version of this consultation has now been posted on Meta.

This is a draft. It is not intended to be the consultation itself, which will be posted on Meta likely in early September. Please do not treat this draft as a consultation. Instead, we ask your assistance in forming the final language for the consultation.

For that end, we would like your input over the next couple of weeks about what questions the consultation should ask about partial and temporary Foundation office action bans and how it should be formatted. Please post it on the draft talk page. Our goal is to provide space for the community to discuss all the aspects of these office actions that need to be discussed, and we want to ensure with your feedback that the consultation is presented in the best way to encourage frank and constructive conversation.

Please visit the consultation draft on Meta-wiki and leave your comments on the draft’s talk page about what the consultation should look like and what questions it should ask.

Thank you for your input! -- The Trust & Safety team 16. aug. 2019 kl. 10:03 (CEST)

New tools and IP masking[rediger]

21. aug. 2019 kl. 16:18 (CEST)

The consultation on partial and temporary Foundation bans just started[rediger]

-- Kbrown (WMF) 30. sep. 2019 kl. 19:14 (CEST)[svar]

Feedback wanted on Desktop Improvements project[rediger]

16. okt. 2019 kl. 09:15 (CEST)

Editing News #2 – Mobile editing and talk pages[rediger]

29. okt. 2019 kl. 12:13 (CET)

Community Wishlist 2020[rediger]

Magic Wand Icon 229981 Color Flipped.svg

IFried (WMF) 4. nov. 2019 kl. 20:30 (CET)[svar]

Språknavn i interwikilista[rediger]

Hei! Siden 2017 har interwikilenker til no.wikiquote.org fra andre språk vist «Norsk» i sidemenyen i stedet for «Norsk bokmål», som var status for 2017 (det samme har også gjeldt Wikipedia på bokmål). I dag sendte jeg inn en konfigurasjonsendring for å fikse dette for Wikipedia, og tok i samme slengen med Wikiquote og Wiktionary, men det var kanskje litt overilt. Jeblad nevnte at hovedsiden her på Wikiquote bare nevner norsk og ikke bokmål spesifikt («Den norske utgaven […]»), og har jo et poeng der. Så spørsmålet er hva som bør være visningsnavnet på denne Wikiquote-utgaven i språklista på andre utgaver? «Norsk» eller «Norsk bokmål»? Det finnes jo også Wikifrasar på nynorsk, uten at det nødvendigvis betyr at denne utgaven bare er på bokmål. Jon Harald Søby (diskusjon) 16. des. 2019 kl. 15:01 (CET)[svar]

Dette prosjektet er «norsk», se for eksempel oppslaget Sveve over vatna. Det er også et eget prosjekt for nynorsk, så det er ikke gitt hva som vil skje senere. Torstein er administrator på dette prosjektet, men har ikke vært innom på veldig lenge. Aktiviteten på nynorskutgaven er nærmest fraværende, så det er neppe grunnlag for to separate prosjekt. Jeblad-demo (diskusjon) 16. des. 2019 kl. 16:00 (CET)[svar]
Jeg er innom med ujevne mellomrom, ja. Mest for å sjekke vandalisme. Uansett så er det ikke sagt at nynorsk er ulovlig her, så jeg syns "Norsk" er best. Men det er ikke så viktig for meg. Det blir det først hvis brukere kommer fra andre sider med den antagelse at de skal lese bokmål og i raseri begynner å oversette nynorsk-sitater. Satser på at det ikke skjer. :) Aktiviteten på Wikifrasar og her er vel like liten, omtrent, men de har vel flere sider. --Torstein (diskusjon) 20. des. 2019 kl. 22:14 (CET)[svar]

Wiki Loves Folklore[rediger]

WLL Subtitled Logo (transparent).svg

Hello Folks,

Wiki Loves Love is back again in 2020 iteration as Wiki Loves Folklore from 1 February, 2020 - 29 February, 2020. Join us to celebrate the local cultural heritage of your region with the theme of folklore in the international photography contest at Wikimedia Commons. Images, videos and audios representing different forms of folk cultures and new forms of heritage that haven’t otherwise been documented so far are welcome submissions in Wiki Loves Folklore. Learn more about the contest at Meta-Wiki and Commons.

Kind regards,
Wiki Loves Folklore International Team
— Tulsi Bhagat (contribs | talk)
sent using MediaWiki message delivery (diskusjon) 18. jan. 2020 kl. 07:15 (CET)
[svar]

Movement Learning and Leadership Development Project[rediger]

Hello

The Wikimedia Foundation’s Community Development team is seeking to learn more about the way volunteers learn and develop into the many different roles that exist in the movement. Our goal is to build a movement informed framework that provides shared clarity and outlines accessible pathways on how to grow and develop skills within the movement. To this end, we are looking to speak with you, our community to learn about your journey as a Wikimedia volunteer. Whether you joined yesterday or have been here from the very start, we want to hear about the many ways volunteers join and contribute to our movement.

To learn more about the project, please visit the Meta page. If you are interested in participating in the project, please complete this simple Google form. Although we may not be able to speak to everyone who expresses interest, we encourage you to complete this short form if you are interested in participating!

-- LMiranda (WMF) (talk) 22. jan. 2020 kl. 20:01 (CET)[svar]

Additional interface for edit conflicts on talk pages[rediger]

Sorry, for writing this text in English. If you could help to translate it, it would be appreciated.

You might know the new interface for edit conflicts (currently a beta feature). Now, Wikimedia Germany is designing an additional interface to solve edit conflicts on talk pages. This interface is shown to you when you write on a discussion page and another person writes a discussion post in the same line and saves it before you do. With this additional editing conflict interface you can adjust the order of the comments and edit your comment. We are inviting everyone to have a look at the planned feature. Let us know what you think on our central feedback page! -- For the Technical Wishes Team: Max Klemm (WMDE) 26. feb. 2020 kl. 15:15 (CET)[svar]

Editing news 2020 #1 – Discussion tools[rediger]

8. apr. 2020 kl. 21:28 (CEST)

Editing news 2020 #2[rediger]

17. jun. 2020 kl. 22:36 (CEST)

Feedback on movement names[rediger]

Hallo. Apologies if you are not reading this message in your native language. Hjelp til med å oversette til ditt språk if necessary. Takk!

There are a lot of conversations happening about the future of our movement names. We hope that you are part of these discussions and that your community is represented.

Since 16 June, the Foundation Brand Team has been running a survey in 7 languages about 3 naming options. There are also community members sharing concerns about renaming in a Community Open Letter.

Our goal in this call for feedback is to hear from across the community, so we encourage you to participate in the survey, the open letter, or both. The survey will go through 7 July in all timezones. Input from the survey and discussions will be analyzed and published on Meta-Wiki.

Thanks for thinking about the future of the movement, --The Brand Project team, 2. jul. 2020 kl. 21:39 (CEST)

Note: The survey is conducted via a third-party service, which may subject it to additional terms. For more information on privacy and data-handling, see the survey privacy statement.

Editing news 2020 #3[rediger]

9. jul. 2020 kl. 14:55 (CEST)

Announcing a new wiki project! Welcome, Abstract Wikipedia[rediger]

Sent by m:User:Elitre (WMF) 9. jul. 2020 kl. 22:10 (CEST) - m:Special:MyLanguage/Abstract Wikipedia/July 2020 announcement [svar]

Technical Wishes: FileExporter and FileImporter become default features on all Wikis[rediger]

Max Klemm (WMDE) 6. aug. 2020 kl. 11:14 (CEST)[svar]

Important: maintenance operation on September 1st[rediger]

Trizek (WMF) (talk) 26. aug. 2020 kl. 15:49 (CEST)[svar]

Invitation to participate in the conversation[rediger]

Wiki of functions naming contest[rediger]

29. sep. 2020 kl. 23:13 (CEST)

Call for feedback about Wikimedia Foundation Bylaws changes and Board candidate rubric[rediger]

Hallo. Apologies if you are not reading this message in your native language. Hjelp til med å oversette til ditt språk.

Today the Wikimedia Foundation Board of Trustees starts two calls for feedback. One is about changes to the Bylaws mainly to increase the Board size from 10 to 16 members. The other one is about a trustee candidate rubric to introduce new, more effective ways to evaluate new Board candidates. The Board welcomes your comments through 26 October. For more details, check the full announcement.

Takk! Qgil-WMF (talk) 7. okt. 2020 kl. 19:10 (CEST)[svar]

Important: maintenance operation on October 27[rediger]

-- Trizek (WMF) (talk) 21. okt. 2020 kl. 19:11 (CEST)[svar]

Wiki of functions naming contest - Round 2[rediger]

5. nov. 2020 kl. 23:11 (CET)

Community Wishlist Survey 2021[rediger]

SGrabarczuk (WMF)

20. nov. 2020 kl. 19:11 (CET)

Global bot policy proposal: invitation to a Meta discussion[rediger]

Wikidata descriptions changes to be included more often in Recent Changes and Watchlist[rediger]

2020 Coolest Tool Award Ceremony on December 11th[rediger]

Community Wishlist Survey 2021[rediger]

SGrabarczuk (WMF)

11. des. 2020 kl. 16:58 (CET)

Moving Wikimania 2021 to a Virtual Event[rediger]

Wikimania's logo.

Hallo. Apologies if you are not reading this message in your native language. Hjelp til med å oversette til ditt språk. Takk!

Wikimania will be a virtual event this year, and hosted by a wide group of community members. Whenever the next in-person large gathering is possible again, the ESEAP Core Organizing Team will be in charge of it. Stay tuned for more information about how you can get involved in the planning process and other aspects of the event. Please read the longer version of this announcement on wikimedia-l.

ESEAP Core Organizing Team, Wikimania Steering Committee, Wikimedia Foundation Events Team, 27. jan. 2021 kl. 16:16 (CET)

Project Grant Open Call[rediger]

This is the announcement for the Project Grants program open call that started on January 11, with the submission deadline of February 10, 2021.
This first open call will be focussed on Community Organizing proposals. A second open call focused on research and software proposals is scheduled from February 15 with a submission deadline of March 16, 2021.

For the Round 1 open call, we invite you to propose grant applications that fall under community development and organizing (offline and online) categories. Project Grant funds are available to support individuals, groups, and organizations to implement new experiments and proven ideas, from organizing a better process on your wiki, coordinating a campaign or editathon series to providing other support for community building. We offer the following resources to help you plan your project and complete a grant proposal:

Program officers are also available to offer individualized proposal support upon request. Contact us if you would like feedback or more information.

We are excited to see your grant ideas that will support our community and make an impact on the future of Wikimedia projects. Put your idea into motion, and submit your proposal by February 10, 2021!

Please feel free to get in touch with questions about getting started with your grant application, or about serving on the Project Grants Committee. Contact us at projectgrantsMal:Atwikimedia.org. Please help us translate this message to your local language. MediaWiki message delivery (diskusjon) 28. jan. 2021 kl. 09:01 (CET)[svar]

Wiki Loves Folklore 2021 is back![rediger]

Hjelp til med å oversette til ditt språk

Wiki Loves Folklore Logo.svg

You are humbly invited to participate in the Wiki Loves Folklore 2021 an international photography contest organized on Wikimedia Commons to document folklore and intangible cultural heritage from different regions, including, folk creative activities and many more. It is held every year from the 1st till the 28th of February.

You can help in enriching the folklore documentation on Commons from your region by taking photos, audios, videos, and submitting them in this commons contest.

Please support us in translating the project page and a banner message to help us spread the word in your native language.

Kind regards,

Wiki loves Folklore International Team

MediaWiki message delivery (diskusjon) 6. feb. 2021 kl. 14:25 (CET)[svar]

Proposal: Set two-letter project shortcuts as alias to project namespace globally[rediger]

Hjelp til med å oversette til ditt språk

Hello everyone,

I apologize for posting in English. I would like to inform everyone that I created a new global request for comment (GRFC) at Meta Wiki, which may affect your project: m:Requests for comment/Set short project namespace aliases by default globally.

In this GRFC, I propose that two-project shortcuts for project names will become a default alias for the project namespace. For instance, on all Wikipedias, WP will be an alias to the Wikipedia: namespace (and similar for other projects). Full list is available in the GRFC.

This is already the case for Wikivoyages, and many individual projects asked for this alias to be implemented. I believe this makes it easier to access the materials in the project namespace, as well as creating shortcuts like WP:NPOV, as well as helps new projects to use this feature, without having to figure out how to request site configuration changes first.

As far as I can see, Wikiquote currently does not have such an alias set. This means that such an alias will be set for you, if the GRFC is accepted by the global community.

I would like to ask all community members to participate in the request for comment at Meta-Wiki, see m:Requests for comment/Set short project namespace aliases by default globally.

Please feel free to ask me if you have any questions about this proposal.

Best regards,
--Martin Urbanec (talk) 18. feb. 2021 kl. 15:12 (CET)[svar]

Wikifunctions logo contest[rediger]

2. mar. 2021 kl. 02:48 (CET)

Universal Code of Conduct – 2021 consultations[rediger]

Universal Code of Conduct Phase 2[rediger]

Hjelp til med å oversette til ditt språk

The Universal Code of Conduct (UCoC) provides a universal baseline of acceptable behavior for the entire Wikimedia movement and all its projects. The project is currently in Phase 2, outlining clear enforcement pathways. You can read more about the whole project on its project page.

Drafting Committee: Call for applications[rediger]

The Wikimedia Foundation is recruiting volunteers to join a committee to draft how to make the code enforceable. Volunteers on the committee will commit between 2 and 6 hours per week from late April through July and again in October and November. It is important that the committee be diverse and inclusive, and have a range of experiences, including both experienced users and newcomers, and those who have received or responded to, as well as those who have been falsely accused of harassment.

To apply and learn more about the process, see Universal Code of Conduct/Drafting committee.

2021 community consultations: Notice and call for volunteers / translators[rediger]

From 5 April – 5 May 2021 there will be conversations on many Wikimedia projects about how to enforce the UCoC. We are looking for volunteers to translate key material, as well as to help host consultations on their own languages or projects using suggested key questions. If you are interested in volunteering for either of these roles, please contact us in whatever language you are most comfortable.

To learn more about this work and other conversations taking place, see Universal Code of Conduct/2021 consultations.

-- Xeno (WMF) (talk) 6. apr. 2021 kl. 00:15 (CEST)[svar]

Global bot policy changes[rediger]

Line numbering coming soon to all wikis[rediger]

-- Johanna Strodt (WMDE) 12. apr. 2021 kl. 17:09 (CEST)[svar]

Suggested Values[rediger]

Timur Vorkul (WMDE) 22. apr. 2021 kl. 16:08 (CEST)[svar]

Universal Code of Conduct News – Issue 1[rediger]

Universal Code of Conduct News
Issue 1, June 2021Read the full newsletter


Welcome to the first issue of Universal Code of Conduct News! This newsletter will help Wikimedians stay involved with the development of the new code, and will distribute relevant news, research, and upcoming events related to the UCoC.

Please note, this is the first issue of UCoC Newsletter which is delivered to all subscribers and projects as an announcement of the initiative. If you want the future issues delivered to your talk page, village pumps, or any specific pages you find appropriate, you need to subscribe here.

You can help us by translating the newsletter issues in your languages to spread the news and create awareness of the new conduct to keep our beloved community safe for all of us. Please add your name here if you want to be informed of the draft issue to translate beforehand. Your participation is valued and appreciated.

 • Affiliate consultations – Wikimedia affiliates of all sizes and types were invited to participate in the UCoC affiliate consultation throughout March and April 2021. (continue reading)
 • 2021 key consultations – The Wikimedia Foundation held enforcement key questions consultations in April and May 2021 to request input about UCoC enforcement from the broader Wikimedia community. (continue reading)
 • Roundtable discussions – The UCoC facilitation team hosted two 90-minute-long public roundtable discussions in May 2021 to discuss UCoC key enforcement questions. More conversations are scheduled. (continue reading)
 • Phase 2 drafting committee – The drafting committee for the phase 2 of the UCoC started their work on 12 May 2021. Read more about their work. (continue reading)
 • Diff blogs – The UCoC facilitators wrote several blog posts based on interesting findings and insights from each community during local project consultation that took place in the 1st quarter of 2021. (continue reading)

--MediaWiki message delivery (diskusjon) 12. jun. 2021 kl. 01:06 (CEST)[svar]

Wikimania 2021: Individual Program Submissions[rediger]

Wikimania logo with text 2.svg

Dear all,

Wikimania 2021 will be hosted virtually for the first time in the event's 15-year history. Since there is no in-person host, the event is being organized by a diverse group of Wikimedia volunteers that form the Core Organizing Team (COT) for Wikimania 2021.

Event Program - Individuals or a group of individuals can submit their session proposals to be a part of the program. There will be translation support for sessions provided in a number of languages. See more information here.

Below are some links to guide you through;

Please note that the deadline for submission is 18th June 2021.

Announcements- To keep up to date with the developments around Wikimania, the COT sends out weekly updates. You can view them in the Announcement section here.

Office Hour - If you are left with questions, the COT will be hosting some office hours (in multiple languages), in multiple time-zones, to answer any programming questions that you might have. Details can be found here.

Best regards,

MediaWiki message delivery (diskusjon) 16. jun. 2021 kl. 06:18 (CEST)[svar]

On behalf of Wikimania 2021 Core Organizing Team

Editing news 2021 #2[rediger]

24. jun. 2021 kl. 16:14 (CEST)

Server switch[rediger]

SGrabarczuk (WMF) 27. jun. 2021 kl. 03:19 (CEST)[svar]

Universal Code of Conduct - Enforcement draft guidelines review[rediger]

The Universal Code of Conduct Phase 2 drafting committee would like comments about the enforcement draft guidelines for the Universal Code of Conduct (UCoC). This review period is planned for 17 August 2021 through 17 October 2021.

These guidelines are not final but you can help move the progress forward. The committee will revise the guidelines based upon community input.

Comments can be shared in any language on the draft review talk page and multiple other venues. Community members are encouraged to organize conversations in their communities.

There are planned live discussions about the UCoC enforcement draft guidelines:

Wikimania 2021 session (recorded 16 August)
Conversation hours - 24 August, 31 August, 7 September @ 03:00 UTC & 14:00 UTC
Roundtable calls - 18 September @ 03:00 UTC & 15:00 UTC

Summaries of discussions will be posted every two weeks here.

Please let me know if you have any questions.

Xeno (WMF) 18. aug. 2021 kl. 00:36 (CEST)[svar]

Wikimedia Foundation Board of Trustees election has come to an end[rediger]

Thank you for participating in the 2021 Wikimedia Foundation Board of Trustees election! Voting closed August 31 at 23:59. The official data, including the four most voted candidates, will be announced as soon as the Elections Committee completes their review of the ballots. The official announcement of the new trustees appointed will happen later, once the selected candidates have been confirmed by the Board.

6,946 community members from 216 wiki projects have voted. This makes 10.2% global participation, 1.1% higher than in the last Board elections. In 2017, 5167 people from 202 wiki projects cast their vote. A full analysis is planned to be published in a few days when the confirmed results are announced. In the meantime, you can check the data produced during the election.

Diversity was an important goal with these elections. Messages about the Board election were translated into 61 languages. This outreach worked well. There were 70 communities with eligible voters voting in this election for the first time. With your help, next year’s Board of Trustees election will be even better.

1. sep. 2021 kl. 22:55 (CEST)

The 2022 Community Wishlist Survey will happen in January[rediger]

SGrabarczuk (WMF) (talk) 7. sep. 2021 kl. 02:23 (CEST)[svar]

Call for Candidates for the Movement Charter Drafting Committee ending 14 September 2021[rediger]

Movement Strategy announces the Call for Candidates for the Movement Charter Drafting Committee. The Call opens August 2, 2021 and closes September 14, 2021.

The Committee is expected to represent diversity in the Movement. Diversity includes gender, language, geography, and experience. This comprises participation in projects, affiliates, and the Wikimedia Foundation.

English fluency is not required to become a member. If needed, translation and interpretation support is provided. Members will receive an allowance to offset participation costs. It is US$100 every two months.

We are looking for people who have some of the following skills:

 • Know how to write collaboratively. (demonstrated experience is a plus)
 • Are ready to find compromises.
 • Focus on inclusion and diversity.
 • Have knowledge of community consultations.
 • Have intercultural communication experience.
 • Have governance or organization experience in non-profits or communities.
 • Have experience negotiating with different parties.

The Committee is expected to start with 15 people. If there are 20 or more candidates, a mixed election and selection process will happen. If there are 19 or fewer candidates, then the process of selection without election takes place.

Will you help move Wikimedia forward in this important role? Submit your candidacy here. Please contact strategy2030(_AT_)wikimedia.org with questions.

Xeno (WMF) 10. sep. 2021 kl. 19:06 (CEST)[svar]

Server switch[rediger]

SGrabarczuk (WMF) (diskusjon) 11. sep. 2021 kl. 02:46 (CEST)[svar]

Talk to the Community Tech[rediger]

Mal:Dir

Read this message in another languageHjelp til med å oversette til ditt språk

Hello!

As we have recently announced, we, the team working on the Community Wishlist Survey, would like to invite you to an online meeting with us. It will take place on September 15th, 23:00 UTC on Zoom, and will last an hour. Click here to join.

Agenda

Format

The meeting will not be recorded or streamed. Notes without attribution will be taken and published on Meta-Wiki. The presentation (first three points in the agenda) will be given in English.

We can answer questions asked in English, French, Polish, and Spanish. If you would like to ask questions in advance, add them on the Community Wishlist Survey talk page or send to sgrabarczuk@wikimedia.org.

Natalia Rodriguez (the Community Tech manager) will be hosting this meeting.

Invitation link

See you! SGrabarczuk (WMF) (diskusjon) 11. sep. 2021 kl. 05:04 (CEST)[svar]

Voting for the election for the members for the Movement Charter drafting committee is now open[rediger]

Voting for the election for the members for the Movement Charter drafting committee is now open. In total, 70 Wikimedians from around the world are running for 7 seats in these elections.

Voting is open from October 12 to October 24, 2021.

The committee will consist of 15 members in total: The online communities vote for 7 members, 6 members will be selected by the Wikimedia affiliates through a parallel process, and 2 members will be appointed by the Wikimedia Foundation. The plan is to assemble the committee by November 1, 2021.

Learn about each candidate to inform your vote in the language that you prefer: <https://meta.wikimedia.org/wiki/Special:MyLanguage/Movement_Charter/Drafting_Committee/Candidates>

Learn about the Drafting Committee: <https://meta.wikimedia.org/wiki/Special:MyLanguage/Movement_Charter/Drafting_Committee>

We are piloting a voting advice application for this election. Click yourself through the tool and you will see which candidate is closest to you! Check at <https://mcdc-election-compass.toolforge.org/>

Read the full announcement: <https://meta.wikimedia.org/wiki/Special:MyLanguage/Movement_Charter/Drafting_Committee/Elections>

Go vote at SecurePoll on: <https://meta.wikimedia.org/wiki/Special:MyLanguage/Movement_Charter/Drafting_Committee/Elections>

Best,

Movement Strategy & Governance Team, Wikimedia Foundation

Xeno (WMF) 14. okt. 2021 kl. 02:43 (CEST)[svar]