Hopp til innhold

Aleksandr Solzjenitsyn

Fra Wikiquote
Aleksandr Solzjenitsyn - 1974

Aleksandr Isajevitsj Solzjenitsyn (1918-2008) var en russisk forfatter.

Sitater[rediger]

  • «Når du har tatt absolutt alt fra en mann, er han ikke lenger i din makt. Da er han fri igjen.»
  • «Litteratur overfører uten tvil fortettede erfaringer fra generasjon til generasjon. Slik blir litteraturen en nasjons levende hukommelse.»
  • «Den eneste erstatning for erfaringer vi ikke selv har, er kunst og litteratur.»

Nobel-foredrag om litteratur 1970[rediger]

  • «La oss ikke glemme at volden ikke lever alene og ikke er i stand til å leve alene: den er direkte forbundet med løgnen. Mellom dem går den dypeste og mest naturgitte slekstforbindelse: volden kan bare dekke seg med løgnen, og løgnen kan ikke bestå uten vold. Enhver som en gang har utropt volden til sin metode, er uvergelig nødt til å velge løgnen til sitt prinsipp.»

GULag-arkipelet (1973)[rediger]

  • «Den sosialrevolusjonære Jekaterina Olitskaja regnet seg i 1924 som uverdig til å bli satt i fengsel: For Russlands beste hadde vært i fengsel, og hun var ennå ung og hadde ikke utrettet noe for Russland ennå.»

Brev han skrev til den russiske forfatterkongressen[rediger]

  • «Jeg er tilfreds med at min forfattergjerning vil fullføres under enhver omstendighet, og selv fra graven vil den være mer suksessfull og uutfordret enn mens jeg fortsatt er i live. Ingen kan løsrive seg fra sannhetens veier, og for dens skyld er jeg klar til å godta selv døden. Men kanskje noen lekser kan lære oss å ikke la livet stoppe skribentens penn?»