Arne Scheie

Fra Wikiquote

Arne Scheie (1944 - ), fotball- og hoppkommentator i NRK.

Diverse[rediger]

Fotball VM - 1998[rediger]

 • Hva er det som skjer? Keeper skal ut... Jeg kan ikke se at keeperen ligger nede!
Fredag 12. juni 1998 ca. klokken 21:45 (lokal tid) på NRK, i VM-kampen mellom Frankrike og Sør Afrika i gruppe C. Fjerdedommer Mario Sanchez Yanten fra Chile holdt opp lystavlen som viste hvor mye tid som skulle legges til (1 minutt), i henhold til de nye bestemmelsene fra FIFA for hvordan dette skulle gjøres. Det var da Arne Scheie trodde at Sør Afrikas keeper Hans Vonk (som hadde draktnummer 1) skulle byttes ut. Scheie hadde tydelig ikke fått opplysning om denne nye praksisen, og sluttet ut fra sin erfaring at det var snakk om et bytte. Følgelig trodde han at Vonk skulle byttes ut (det fantes for øvrig bare en spiller med draktnummer 1, fordi Frankrikes nr. 1, Bernard Lama, satt på benken, til fordel for nr. 16, Fabien Barthez).
 • Jeg har faktisk sett alle kampene her nede, for jeg er relativt interessert i fotball. (under VM i Frankrike '98)"
 • Vi har scoret i Marseille! Vi har scoret mot Brasil. Vi har scoret ved Tore André Flo. Jeg tror det ikke! Flonaldo i Marseille og for en oppreisning for supporterne. 1-1, ikke noe er umulig i fotball. Vi har aldri tapt for Brasil!
 • Scheie: Er det straffespark?
  Tjærnås: Nei det er...
  Scheie: Er det straffespark?
  Tjærnås:
  Det er det!
  Scheie:
  Er det straffespark?
  Tjærnås:
  Det er det!
  Scheie:
  Er det straffespark?
  (...)
  Scheie:
  Rekdal er kald som en fisk. Vi har reist oss fra plassene våre, og Kjetil Rekdal fra...han scorer! Jaaaaa!

Forholdet til engelsk fotball[rediger]

 • Under en tippekamp mellom Leeds og West Ham kalte jeg West Hams Ian Bishop for Trevor Morley i 17 minutter. Morley sto ikke engang i lagoppstillingen. Jeg har spurt en psykolog om hvordan slikt kan skje...
 • Dagens linjedommer holdt på å gjøre slik at jeg ikke fikk sett kampen mellom Liverpool og Chelsea i 1989. Han var hjemme hos meg som håndtverker, og ble akkurat ferdig til kampstart.
under en NRK-sendt kamp mellom Rosenborg og Sogndal. (25. sept 2004)

Andre uttalelser[rediger]

 • «Hva ville vel høsten ha vært her i Norge uten cup-finalen?»
Scheie liker seg spesielt godt i den norske fjellheimen når høstfargene er på sitt vakreste!
 • «Norge har en tendens til å slippe inn mål når motstanderen har ballen.»
 • «For mye fotball på TV?? Jeg sier som Sølve Grotmol: Det er for mange bøker på biblioteket også.»
I Magasinet i Dagbladet 26.1.2008 blir Scheie spurt om han står ved dette utsagnet. Han sier: – Du, det sitatet er ikke helt korrekt gjengitt. Det må jeg få lov til å si. Ja vel …? – Ja, det korrekte er at Sølve i sin tid stilte et spørsmål. I sitatet framstår det som om han konstaterer noe. Men han stiller altså et spørsmål. Og spørsmålet lyder:«Er det for mange bøker på biblioteket?» Ok, skjønner. Det er nemlig gjengitt i ei bok med gylne sportssitater. Kanskje ok å få korrigert sitatet nå da? – Ja, det synes jeg. Men står du for uttalelsen, i den korrigerte versjonen? – Å, ja. Absolutt. Poenget er nemlig at, ja, det vises fotball på tv. Noen mener for mye. Men hvem kan avgjøre om det vises for mye fotball? Det er jo en grunn til at det vises, og det er at folk er opptatt av fotball.
 • «Omkring Dianas død så slo vi Aserbadsjan 1-0.»
 • «De beste er bestandig best.»
 • «Det må da være en fordel for Brann at ikke Rosenborg scorer på alle sjansene sine?»
 • «Hva er en sportsidiot?»
 • «Hva er det med norske dommere? Er det norske dommere som ser noe annet enn alle andre dommere i hele verden?»
 • «Vi er tålmodige. Vi har sittet her år etter år og ventet. Og sett nordmenn dette ned på kulen og andre steder.»
 • Forfatter Frode Grytten siterte Arne Scheie i et foredrag på en bibliotekkonferanse i Bergen i mars 2008: "Eg hørte ein gong Arne Scheie heilt oppbragt, nesten ute av det, han skulle kommentere ein viktig fotballkamp saman med Egil Drillo Olsen, eg hugsar ikkje kva kamp, men Arne Scheie var indignert. Frå kommentatorboksen kunne dei sjå utanfor stadion, og der gikk livet omtrent som vanlig: folk gikk tur, folk kjørte bil, folk var på veg til kvarandre, dei hadde rett og slett ikkje tenkt å sjå kampen. Og Arne Scheie sa: - Egil, jeg må si at det forundrer meg, nå er det bare sekunder til avspark i denne viktige kampen, og fremdeles kryr det av folk ute i gatene. Eg tenker litt av det same når eg sit på biblioteket og ser ut vindauget: Dette forundrar meg, her står alle desse hyllene, dei er fulle av fantastiske og viktige bøker, og framleis kryr det av folk ute i gatene ..." Kilde: [BibliotekSATS].
 • "Det er vel et tvilsomt spørsmål vi må stille oss". Sagt 1. januar 2014 under nyttårsrennet i den Tysk-østerrikske hoppuka"

Eksterne lenker[rediger]