Hopp til innhold

Harald V av Norge

Fra Wikiquote
Harald V av Norge

Hans Majestet kong Harald V (født 21. februar 1937 på Skaugum) er Norges konge, sønn av kong Olav V og kronprinsesse Märtha.

Om seg selv[rediger]

 • En viss forskjell er det, men man er jo konge uansett, 24 timer i døgnet. Jeg kan ikke lukke døren og si: Nå er jeg ikke konge i et par timer.
 • Jeg er jo veldig heldig som er frisk, har noe å gjøre og kan fortsette å arbeide, selv om jeg har trappet noe ned de siste årene
 • Jeg lever etter prinsippet at så lenge ikke det motsatte er bevist, så er jeg frisk og lever som det.
 • ...hvis jeg skulle ha valgt noe annet, må det ha blitt noe innen det militære.
 • Tidligere sa jeg at jeg ønsket meg snille barn, men så sier jeg bare «snille barnebarn», ler kongen og sier: Men det har jeg jo!

Kong Haralds tale etter tragediene i Oslo og på Utøya 22. juli 2011[rediger]

Norge er rammet av en nasjonal tragedie. Det vi inderlig håpet aldri ville skje, har likevel skjedd.

På Sundvolden i dag møtte vi unge mennesker og deres pårørende som delte sine grusomme historier med oss. De har gjennomlevd et døgn som ingen av oss kan sette oss inn i. Våre tanker og dypeste medfølelse går til alle dem som er rammet, i Oslo og på Utøya.

Politiet, hjelpemannskaper, helsepersonell og frivillige har kjempet for å redde liv og gjort en heltemodig innsats for oss alle, også med fare for egne liv. Alle er vi preget av dette ufattelige som har slått inn over oss, og har med vantro tatt imot nyhetene om det økende antall døde. Midt i alt det vonde og uoversiktlige har vi sett Statsministeren, Regjeringen og departementene håndtere situasjonen på en utmerket måte. Både som enkeltmennesker og som nasjon vil vi bruke lang tid på å fordøye og bearbeide inntrykk, sorg og følelser. I denne prosessen trenger vi hverandre. Over hele landet har mennesker mistet noen de er glad i. Det er mange barn og unge som er redde i dag. De må vi ta spesielt godt vare på. For mange er det viktig å være sammen, mens andre har behov for stille refleksjon. Det er godt at landets kirker er åpne for alle som ønsker å tenne lys og trenger et sted å være. Det er også flott at lokale myndigheter og frivillige organisasjoner har et tilbud til dem som føler behov for å komme sammen.

Det er fremdeles mye vi ikke vet om bakgrunnen for gårsdagens grufulle hendelser, og det er viktig at vi lar de ansvarlige arbeide med å få klarhet i dette. Men noe vet vi: Handlingene som ble utført i Oslo og på Utøya er et angrep på det norske samfunnet vi setter så høyt. Og de er et angrep på kjernen av det norske demokrati.

Det er når nasjonen vår blir satt på prøve at styrken, samholdet og motet til det norske folk blir tydelig. Nå står vi fast ved verdiene våre.

Jeg holder fast ved troen på at friheten er sterkere enn frykten.

Jeg holder fast ved troen på et åpent norsk demokrati og samfunnsliv.

Jeg holder fast ved troen på våre muligheter til å leve fritt og trygt i vårt eget land.

Om andre personer[rediger]

Om kong Haakon VII[rediger]

 • ...ellers er det stor forskjell på min bestefar og meg. Da han kom hit, var han på alder med kronprins Haakon. Han kjente ingen og visste ikke hvem han kunne stole på, hvem han kunne snakke med og hvem som hadde en annen agenda. Det må ha vært ekstremt vanskelig'

Om kronprins Haakon og Mette Marit[rediger]

 • Om Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit: Vi synes de gjør en utrolig bra jobb.

Om Ingrid Alexandria[rediger]

 • Ingrid Alexandra er en meget bestemt liten dame, som ligner svært på sin far

Om politikk[rediger]

 • Jeg holder meg langt unna de politiske sakene, vi har jo et konstitusjonelt monarki, og politikken er regjeringens oppgave.
 • ..av og til kan det jo være en fordel å ikke ha noe med det å gjøre også.

Ifm det norske Forsvaret[rediger]

 • Det var en morsom tur. Bortsett fra at de fortsatt går på belter, er det en helt annen verden inni vognen nå enn da jeg var kavalerist.
  • Kong Harald, etter at han fikk sitte på med en av Telemark bataljons stridsvogner under kongens besøk ved øvelsen Cold Response i mars 2007. (artikkel i Nettavisen.no)

Om seksualitet og religion[rediger]


Eksterne lenker[rediger]