Neil Armstrong

Fra Wikiquote
Hopp til navigering Hopp til søk
Neil Armstrong.jpg

Neil Alden Armstrong (født 5. august 1930 i Ohio) er en tidligere amerikansk testpilot og astronaut. Armstrong var student ved Purdue University i Indiana.

Han er mest kjent for å være det første mennesket som satte sin fot på månen med Apollo 11. Det skjedde den 21. juli (20. juli amerikansk tid) 1969, og det var da Neil Armstrong sa de berømte ordene: «That's one small step for a man, one giant leap for mankind» (på norsk: «Det er et lite steg for et menneske, et stort sprang for menneskeheten»). Man har lenge trodd at Armstrong glemte «a», men nye analyser tyder på at det korte ordet i virkeligheten druknet i statisk støy. Han var jagerpilot under Koreakrigen for den amerikanske marinen. Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame.


Romferder


Gemini 8 - Første docking mellom to romfartøy

Apollo 11 - De første menneske på Månen

Armstrong var kommandør på Gemini 8 da den, sammenkoblet med Agena, begynte å rotere ukontrollerbart. Armstrongs ro og evne til å komme seg ut av den livstruende og farlige situasjonen, var en av grunnene til at han ble valgt til kommandør på Apollo 11. Armstrong var backup for Gemini 5.