Hopp til innhold

Wikiquote:Hvordan sette personlige innstillinger

Fra Wikiquote

Innstillingsskjermbildet gir deg mulighet til å gi velge en form som passer deg på deler av en MediaWiki wiki. For at de skal fungere må du være en innlogget bruker.

Å logge inn og sette innstillingene gjøres separat for hver enkelt wiki du er registrert på. Noen synes det er greit å stille inn alle på samme måte, men dette er ikke nødvendig.

Alle bilder i denne artikkelen er laget fra Mozilla Firefox 1.0, men på grunn av at de genererte sidene følger HTML-standarden vil det se ganske likt ut i andre grafiske nettlesere. Utseendet er standard MonoBook (over 90% av Wikiquotes brukere bruker dette utseendet). Hvis du bruker en annen browser eller et annet utseende kan innstillingene dine se annerledes ut.

Brukerdata[rediger]

Fil:Innstillinger Brukerdata.png
 • E-postadresse: Du kan, hvis du velger det, registere din e-postadresse. Den vil ikke bli vist offentlig på siden. Dette gjør deg i stand til å få nytt passord ved å klikke knappen «Send nytt passord» på innloggingssiden, dersom du skulle glemme det. I tillegg gir det andre registrerte brukere mulighet til å sende deg en e-post via pekeren «E-post til denne brukeren» på brukersiden din, såfremt du ikke krysset av for «Ikke ta imot e-post fra andre brukere» (se nedenfor).
 • Ikke ta imot e-post fra andre brukere: Hvis du krysser av for dette, kan ikke andre brukere sende e-post til deg via «E-post til denne brukeren»-funksjonen.

Signatur[rediger]

Selv om brukernavnet ditt ikke nødvendigvis er ditt virkelige navn, og dermed kanskje er det navnet du vil bruke til å signere med, kan du her spesifisere et alternativt navn som skal brukes. Denne signaturen blir brukt når du signerer med ~~~ eller ~~~~. Programvaren legger inn [[Bruker:navn| foran og ]] bak signaturen. Dersom du legger inn ]] | [[Brukerdiskusjon:Nava|Brukerdiskusjon som signatur, vil det dermed automatisk bli en peker til din egen diskusjonsside.

Du kan også legge inn et skilletegn, slik at signaturen ser ut som dette: — Navn | Brukerdiskusjon. Koden [[Bruker:Navn| som automatisk legges inn kan kanselleres ved å legge inn <nowiki></nowiki>]] først i signaturen. Dermed kan du legge inn f.eks. <nowiki></nowiki>]] &mdash; [[Bruker:Navn|Navn]] | [[Brukerdiskusjon:Navn|Brukerdiskusjon.

Du kan også spesifisere fonter, bruker bilder eller maler, men inntil versjon 1.4 kan ikke en signatur med en mal brukes mer enn fem ganger pr. side. Husk at endringer i maler er tilbakevirkende, hvilket kan være forvirrende; samtidig betyr det at man lett kan endre alle tilfeller av en signatur man irriterer seg over. For å unngå at signaturen endres med tilbakevirkende kraft, er det bare å bruke et nytt bilde- eller malnavn.

Sjekk reglene for ditt prosjekt, og merk at:

 • å bruke en annen signatur enn brukernavnet er forvirrende (sidehistorikken viser brukernavnet, ikke signaturen)
 • Hvis du viser brukernavnet som et bilde, eller med bokstavene erstattet av spesialtegn, vil det selv om signaturen er leselig ikke være mulig å søke etter signaturen sin på en diskusjonsside
 • Overdrevent store signaturer kan gjøre diskusjonssider rotete
 • å trekke unødvendig mye oppmerksomhet til deg selv kan gi inntrykk av at du føler deg viktigere enn andre mennesker

Hvis du bruker verktøylisten på redigeringssiden til å signere, husk at den setter inn to streker før de fire tildene.

Språk[rediger]

Her velger du hvilket språk du vil at brukersnittet skal være på. Velger du Norsk, får du bokmål. Velger du Norsk (nynorsk), får du nynorsk. Men du kan også velge et hvilket som helst annet språk hvis du foretrekker det.

Passord[rediger]

For å endre passord, tast inn ditt gamle passord, et nytt passord og så det nye passordet en gang til. Dersom du bare skal endre andre preferanser trenger du ikke å taste inn passordet.

 • Husk passordet til neste gang: Krysser du av for dette blir det lagt en HTTP cookie i din nettlesers lager. Denne gjør MediaWiki i stand til å gjenkjenne deg hver gang du besøker siden, og du vil ikke trenge å logge deg inn hver gang.

Hvis du vil bruke denne funksjonen må du endre passord dersom du har logget inn med at passord som er generert av MediaWiki og sendt med e-post til deg - det vil si hvis du har fått nytt passord tilsendt. Dette er av hensyn til sikkerhet, men det skaper veldig ofte problemer for nye brukere.

Brukerinnstilling for hurtigmeny[rediger]

Fil:Innstillinger Hurtigmeny.png

Dette valget fungerer bare i utseendene Standard og Kölnerblå (se nedenfor). I MonoBook er det uansett en meny på venstre side, og i Nostalgi er det ingen.

Brukermenyen er en liste med pekere til de forskjellige spesialsidene. Du kan velge om du vil ha den på høyre eller venstre side av hver enkelt side, eller om du vil skru den av. Det er foreløpig ikke mulig å legge den på toppen eller bunnen av siden.

En «fast» brukermeny vil legges seg i hjørnet øverst på siden, mens en «flytende» meny vil ligger i toppen av nettleservinduet i stedet for å rulle sammen med siden. På gamle nettlesere, og mobilversjoner, kan det være problemer med flytende menyer.

Brukermenyen må være på for at du skal kunne få tilgang til visse funksjoner, som å flytte en side, og hvis du bruker utseendet Standard, også for å komme til spesialsidene såfremt du ikke taster inn URL'en.


Utseende[rediger]

Et MediaWiki-utseende er en måte å vise siden på. Det er noen forskjeller i HTML-koden systemet produserer (men antagelig ikke i selve siden), og forskjellige stilark blir bruk.

Normalvalget er det nye MonoBook-utseendet. Standard er den gamle normalen, og Nostalgi er et enda eldre normalvalg.

Peker på siden av de enkelte sider kommer i forskjellige posisjoner. Noen pekere finnes ikke i alle utseender. I Nostalgi er noen pekere i rullemenyer i stedet for å være umiddelbart synlige.

Kölnerblå har en fast skriftstørrelse, såfremt man ikke spesifiserer i nettleseren at den skal ignorere fontstørrelse spesifisert på nettsiden. Linjehøyden er også fast, og derfor et dette utseendet ikke egnet for store skrifttyper.

I MonoBook er bredden på brukermenyen på venstre side avhengig av skriftstørrelsen. Det betyr at med en stor skriftstørrelse vil bredden på hoveddelen av siden bli mindre enn med andre utseender.

Hvis man bruker Standard med en brukermeny og stor skift kan det være nødvendig med en endring i en CSS for å redusere størrelsen på teksten i brukermenyen. Dette er avhengig av prosjektet, eller mer spesifikt på det lengden av det lengste order i menyen. Hvis menyen ikke passer på den bredden som er satt av, blir det komplikasjoner, avhengig av hvilken nettleser man bruker. I Internet Explorer vil menyen overlappe hovedfeltet, og den vertikale linjen som skal skille feltene vil komme over hovedteksten. I andre lesere vil ikke problemet oppstå dersom menyen er på høyre side.

Det er ikke lengden på et pekernavn som helhet som er problemet, men det lengste ordet i pekeren, ettersom det ikke er mulig med orddeling. Eksempler på lengste ord i forskjellige Wikiquoteer er:

 • «contributions» - engelsk og fransk Wikiquote og Meta - kort, stor skriftstørrelse kan brukes
 • «Beobachtungsliste» - tysk Wikiquote - langt, stor skriftstørrelse er vanskelig eller umulig å bruke
 • «Prosjektportal» - norsk Wikiquote - kort, stor skriftstørrelse kan brukes

For å få full bredde på hovedfeltet kan du bruke Standard uten brukermeny eller Nostalgi. Svakheten er at du da ikke har peker til henholdsvis spesialsidene og din brukerside.

Vis matematiske formler[rediger]

Fil:Innstillinger Matematiske formler.png

MediaWiki lar deg legge inn matematiske formler som TeX-kode. Disse valgene fir deg mulighet til å kontrollere hvordan den koden vises som PNG-bilder.


 • Vis alltid som PNG: Lager alltid et PNG-bidle fra TeX-koden.
 • HTML hvis veldig enkel, ellers PNG: Hvis TeX-koden er veldig enkel, som «x = 3» blir den vist som HTML. Mer komplisert kode vises som PNG.
 • HTML hvis mulig, ellers PNG: MediaWiki gjør sitt beste for å vise det som HTML, men dersom det blir for komplisert blir formelen vist som PNG.
 • Behold som TeX (for tekst-nettlesere): TeX-koden blir ikke konvertert, et valg primært for tekst-nettlesere som Lynx.
 • Anbefalt for moderne nettlesere. Hvis du bruker en nettleser-versjon som ble gitt ut i løpet av siste år, vil dette valget sikre best mulig kvalitet.


Redigering[rediger]

Fil:Innstillinger Redigering.png
 • Rekker, Kolonner. Her kan du stille inn størrelsen på tekstboksen som brukes når du redigerer en side.
 • Redigeringsboksen har full bredde. Hvis dette valget er krysset av vil tekstboksen fylle nettleservinduet minus bredden på brukermenyen.
 • Show edit toolbar. I lesere som støtter funksjonen blir en knapperad med redigeringshjelpmidler vist.
 • Vis forhåndsvisningen foran redigeringsboksen, og ikke etter den. Hvis du krysser av for dette vil den forhåndsviste teksten komme øverst og tekstboksen under når du klikker på knappen «Forhåndsvisning» mens du redigerer.
 • Overvåk nye og endrede artikler. Hvis dette er krysset av vil alle artikler du legger inn eller endrer automatisk bli lagt til i overvåkningslisten din.
 • Marker i utgangspunktet alle redigeringer som mindre. Hvis dette valget er krysset av vil det automatisk være krysset av for «Mindre endring» når du redigerer en side.
 • Overvåk nye og endrede artikler: Dersom du bidrar med mange artikler vil dette valget føre til at du får en veldig lang overvåkningsliste. Det er derfor gjerne et valg som er best å bruke i begynnelsen, eller dersom du arbeider med en begrenset mengde artikler.
 • Marker i utgangspunktet alle redigeringer som mindre: Dette valget er spesielt praktist dersom du deltar på en wiki først og fremst for å gjøre mindre endringer som interwiki (språklenker) eller kategorisering.

100kr 500kr 200kr 200kr 100kr 500kr 200kr 200kr 100kr 100kr 500kr 200kr

100kr

200kr 40kr

Siste endringer[rediger]

Fil:Innstillinger Siste endringer.png
 • Antall titler på siden «siste endringer»: Du kan velge hvor mange endringer du vil skal komme opp når du går til «Siste endringer». Det er mulig å velge et annet antall når du har kommet til siden.
 • Skjul mindre redigeringer i siste endringer: Dersom du ikke ønsker å få opp endringer markert som mindre når du går til «Siste endringer» kan du krysse av her. Dette kan endres på siden.
 • Forbedret siste endringer (ikke for alle nettlesere): Med dette valget på kan de siste endringer grupperes etter dag for hver artikkel, og artiklene kan vises i rekkefølge fra siste til eldste endring.
 • Grense for markering av småartikler: Artikler som er mindre enn det tallet som settes inn vil bli vist som stubber i oversikter.

Brukerinnstillinger for søkeresultater[rediger]

Fil:Innstillinger Søkeresultater.png
 • Resultater per side: Angir hvor mange resultater du får per side med søkeresultater.
 • Linjer per resultat: Dersom denne settes lavt vil det ikke bli vist en kontekst for alle treff i søkeresultatene. Ved å sette den til 5000 eller mer vil det bli gitt kontekst for alle treff.
 • Tegn per linje i resultatet: Antallet tegn i konteksten for hvert treff i søkeresultatet. For å alltid få hele linjer kan den settes til 5000 eller mer.
 • Søk som standard i disse navnerom: Viser en liste over alle steder hvor det kan søkes. Navnene som er oppgitt kan variere mellom forskjelige prosjekter.

Forskjellige innstillinger[rediger]

Fil:Innstillinger Forskjellig.png
 • Vis svevetekst over wiki-lenker. Dette valget avgjør om en pekertittel legges inn i HTML-koden. Resultatet varierer ut fra hvilket nettleser man bruker; i mange tilfeller vil en svevetekst komme opp når man fører musepekeren over pekeren i teksten. Noen lesere vil i stedet vise URL'en. Når valget er skrudd på er pekertittelen navnet på siden det pekes til, navnet med språkhenvisning dersom det er en interwiki-peker, og URL'en dersom det er en ekstern peker.
 • Strek under lenker. Normalt er pekere understreket. Du kan skru av dette, men det er ikke sikkert at nettleseren din respekterer valget. Pekerne vil uansett skille seg ut fra resten av teksten fordi de er i en annen farge, men det er ikke mulig å umiddelbart se om to etterfølgende ord utgjør en eller to pekere.
 • Røde lenker til tomme sider. En intern peker til en ikke-eksisterende side blir automatisk en peker til redigeringssiden. Dersom dette valget skrus av vil slike pekere erstattes av et spørsmålstegn etter ordet det pekes til; spørsmålstegnet fungerer som peker til redigeringssiden. Det er ved bruk av spørsmålstegnet ikke mulig å umiddelbart se om det dreier seg om bare ordet rett før tegnet eller flere ord.
 • Blokkjusterte avsnitt. Hvis dette er krysset av vil avsnittene bli vist med blokkjustering, det vil si rett venstre- og høyremarg. Er valget skrudd av vil artiklene bli vist med venstrejustering.
 • Nummerer overskrifter: Hvis dette er krysset av vil det være hierarkisk nummerering av overskrifter i artikler.
 • Rediger sider med dobbeltklikk (JavaScript): Dersom dette er krysset av kan du dobbeltklikke på en side for å redisere den. For at det skal fungere må du ha en nettleser som støtter JavaScript.
 • Rediger avsnitt ved hjelp av [rediger]-lenke: Der en side har flere overskrifter får du hvis dette valget er krysset av mulighet til å ta fram hvert enkelt avsnitt i redigeringsboksen.
 • Rediger avsnitt ved å høyreklikke

på avsnittsoverskrift (JavaScript): Fungerer på samme måte som høyreklikking på artikkel, se dette.

 • Vis innholdsfortegnelse: Når dette er på vil det komme en innholdsfortegnelse i alle artikler med mer enn tre overskrifter. Overskriftene i innholdsfortegnelsen fungerer som pekere innen artikkelen.
 • Ikke husk sidene ved neste besøk: Ved å krysse av blir ikke sidene lagret av din nettleser. Dette er praktisk dersom du merker at du til stadighet får opp gamle versjoner av sider, men det betyr lengre innlastingstider.


Notater[rediger]

Dersom du ønsker å endre ditt brukernavn anbefales det at dette gjøres med tilbakevirkende kraft, det vil si at tidligere bidrag blir registrert under det nye brukernavnet. Brukere og administratorer (inkludert byråkrater) kan ikke gjøre dette, men du kan be en utvikler om hjelp. Signaturer blir ikke endret, og vil derfor ikke stemme med sidehistorikkene. Men disse kan endres manuelt dersom du ønsker det. Slettingsloggen, opplastingsloggen og eventuelle sider hvor ditt brukernavn er nevnt i diskusjoner blir ikke endret.

Det er ikke mulig å slette en brukerkonto.

Du kan ikke oppgi ditt virkelige navn her, men du kan gjøre på din personlige side, Bruker:Navn. På denne siden velger du selv hva du vil legge ut.

Nettleserinnstillinger[rediger]

De fleste nettlesere lar deg også justere visse innstillinger, som skriftstørrelse og skrifttype. Utseendet Standard er kompatibelt med dine nettleserinnstillinger. Kölnerblå har det meste av teksten med fast tegnstørrelse, og ignorerer i utgangspunktet dine nettleserinnstillinger. Men noen lesere, som Internet Explorer, lar deg velge at skriftstørrelse innstilt av nettstedet skal ignoreres, og Kölnerblå vil da bruke leserens innstilling. Da det ikke er mulig å få leseren til å ignorere linjehøyden, vil det bli umulig å lese teksten dersom for stor skriftstørrelse brukes.

Din egen CSS[rediger]

Du kan legges inn ditt eget Cascading Style Sheet (CSS), som overstyrer standardinnstillingene. Se Wikiquote:Brukerstil.