Wikiquote:Retningslinjer for billedbruk

Fra Wikiquote
Hopp til navigering Hopp til søk

I wikiquote, i motsetning til Wikipedia, er det tydelige retningslinjer for bruk av bilder, som hvor det skal brukes og hvilke. Det er veldig begrenset hvor mye bruk man har av slike bilder.

Bilder skal brukes forskjellig på forskjellige sider.

  • På sider om personer, som for eksempel Arnold Scwartnegger eller Ari Behn, bør det være et portrettbilde.
  • På sider om ting, for eksempel Kaffe, bør man ha et bilde av tingen det er snakk om.
  • På sider om et tv- eller radioprogram er det ønskelig å ha programmets logo.
  • På sider om en bedrift, som for eksempel Microsoft eller Nokia, bør man ha bedriftens logo.

Før du laster opp noe må du lese de to understående punktene, og før du går og leter etter bilder andre steder bør du først søke på Wikimedia Commons for å forsikre at du ikke kaster bort tiden. Finner du bilder der, trenger du ikke tenke på punktene under.

Godtatte lisenser[rediger]

Hvis du vil laste opp et bilde eller en lydfil på norsk wikiquote, må bildet være lisensiert under GFDL (Gnu Free Documentation License) eller en kompatibel lisens. Det vil si at du ikke bare kan gjøre et Google bildesøk og ta det første og beste som kommer opp. Du må sjekke om bildet kan lisensieres under en lisens som wikiquote aksepterer, som for eksempel GFDL, Public Domain eller CC-By-Sa.

Norsk wikiquote godtar ikke fair use, selv om man teoretisk og juridisk sett kunne gjort det. Fair use er en vanskelige sak, og folk misforstår den lett. Det er vanlig på steder hvor fair use aksepteres, som engelsk wikipedia, at folk laster opp ethvert bilde de finner tak i, og laster det opp. Dette skaper et veldig stort administreringsproblem.

Ifølge norsk lov kan registrerte varemerker brukes til pedagogisk framvisning. Retningsmessig bruk i Wikiquote er nettopp det. Slike bilder merkes med {{Varemerke}} på bildesiden.

Bilder, malerier eller tegninger er automatisk Public Domain 70 år etter sen som laget dems død. Slike bilder kan brukes på Wikiquote

Om du finner et bilde du mener vil være bra å ha her på Wikiquote, men som ikke står under en lisens Wikiquote kan bruke, kan du selv ta et initiativ og skaffe tillatelse. Du kan for eksempel sende en e-post til eieren av bildet og spørre om bildet kan brukes på wikiquote. Om du får tillatelse, kan du laste opp bildet, men du må legge inn e-post vekslingen mellom deg og bildeeieren for senere referanse.

Hva som lastes opp på commons og hva her[rediger]

Wikimedia Commons er wikiquotes søsterprosjekt, hvor man kan laste opp delt media. Bilder lastes opp på Commons kan med en enkel lenke hentes og brukes på alle andre av Wikimedia sine Wikier.

Bilder som er under en fri lisens som forklart ovenfor burde lastes opp på commons. Dette vil gjøre det lettere tilgjengelig for alle. Spesiell tillatelse er ikke tillat på commons, og slike bilder kan ikke lastes opp der. Ei heller varemerker.

Usikre bilder[rediger]

På Wikiquote vil usikre bilder uten videre bli slettet. Derfor må du når du laster opp et bilde øyeblikkelig legge til bildeforklaring på siden, som forklarer lisensen, sier hvem som har sluppet bilde under denne og så videre.

Bildelisensmaler[rediger]

Navn Resultat Tilhørighet
{{PD}}

Rediger
Diskusjon
Forekomster

Dette bildet har blitt utgitt i public domain av bildets rettighetshaver, eller kopirettighetene har blitt foreldet. Dette gjelder på verdensbasis.
Bilde risensiert under Public Domain.
{{GFDL}}

Rediger
Diskusjon
Forekomster

Det tillates at dette bildet kopieres, distribueres og/eller modifiseres under retningslinjene som beskrevet i GNU fri dokumentasjonslisens, versjon 1.2 eller hvilken som helst senere utgave utgitt av Free Software Foundation
Bilder utgitt under GFDL.
{{cc-by-sa}}

Rediger
Diskusjon
Forekomster

Creative Commons lisens
Creative Commons Attribution ikonCreative Commons Share Alike ikon
Denne filen er lisensiert under Creative Commons
Attribution ShareAlike 2.0 lisens:
http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/
Bilder utgitt under cc-by-sa.
{{Varemerke}}

Rediger
Diskusjon
Forekomster

Denne logoen er et registrert varemerke. Under norsk lov er varemerker beskyttet av lov om varemerker. Ifølge Patentstyret er det etter tillatt å gjengi et varemerke som en illustrasjon til en artikkel. Det er ikke tillatt å bruke logoen til markedsføring av egne varer og tjenester. Vi mener på dette grunnlag at logoen kan brukes i Wikipedia så lenge det er i informasjonsøyemed, i artikler knyttet til det emnet den representerer.
Bilder som er registrertevarmerker.